Το οξύ πεπτικό έλκος στη βρεφική και παιδική ηλικία είναι συνήθως μονήρης γαστρική ή δωδεκαδακτυλική βλάβη. Μπορεί να αφορά νεογέννητα και κατά προσέγγιση στο 25% των περιπτώσεων συναντάται στο πρώτο έτος της ζωής.
Τα αίτια δεν διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων συμπεριλαμβανομένου και του Helicobacter pylori. Άλλα αίτια είναι τα ελκογενή φάρμακα όπως τα στεροϊδή, ασπιρίνη, μη στεροϊδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Το stress επίσης είναι σημαντικός ελκογενής παράγοντας έτσι η κακοποίηση των παιδιών, τα εκτεταμένα εγκαύματα, οι όγκοι εγκεφάλου, η περιτονίτιδα, η κακή σίτιση, η ψωρίαση, το σύνδρομο Reye και γενικώς καταστάσεις μεγάλων συστηματικών διαταραχών είναι δυνατόν να προκαλέσουν οξύ πεπτικό έλκος.
Η αιμορραγία από το πεπτικό έλκος είναι δύο με τρεις φορές πιο συχνή από τη διάτρηση και από την απόφραξη που είναι σχετικά σπάνιες στα βρέφη.
Η διάτρηση παρουσιάζεται κλινικά με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως και η αυτόματη διάτρηση του στομάχου με αιφνίδιο οξύ επιγαστρικό άλγος, σημεία περιτονίτιδας με διάταση στην άνω κοιλία και μυική σύσπαση.
Η λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στα παιδιά είναι υπαρκτή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρώτο που θα σκεφτούμε σε περίπτωση με υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη είναι αυτό. Δηλαδη, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση στην αναζήτηση του H. pylori αλλά πρώτα να τίθεται η διάγνωση και να αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα.
Καταστάσεις που πρέπει να αναζητείται η λοίμωξη είναι οι ακόλουθες:
- Πεπτικό έλκος
- Υποτροπιάζοντα κοιλιακά άλγη
- Λέμφωμα
- Οικογενειακό ιστορικό έλκους ή νεοπλάσματος στομάχου
- Παρακολούθηση θεραπείας
Οι τεχνικές με τις οποίες μπορεί να προσδιοριστεί η παρουσία του Ελικοβακτηριδίου είναι αρκετές καμία όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί η ιδανική εξέταση αφού όλες έχουν θετικά και αρνητικά σημεία. Τέτοιες εξετάσεις είναι, μέσω ενδοσκόπησης: η βιοψία και ιστολογική εξέταση, CLO Test, PCR βιοψιών, καλλιέργεια βιοψιών, μη επεμβατικές μέθοδοι: προσδιορισμός αντισωμάτων σιέλου, ορού, ούρων, αντιγόνο κοπράνων και αναπνευστικές δοκιμασίες. Το test αναπνοής είναι μια πολύ καλή μέθοδος για τα παιδιά αφού είναι και μη επεμβατική αλλά ακόμη αξιολογούνται η ειδικότητα και η ευαισθησία της μεθόδου.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου είναι διάφορα αυτό όμως που επικρατεί είναι το τριπλό σχήμα Amoxicillin (50mg/Kg/day), Clarithromycin (15mg/Kg/day), PPI (1mg/Kg/day) διαιρούμενο σε δύο δόσεις πρωί και βράδυ. Φυσικά υπάρχουν και άλλα σχήματα επί αποτυχίας.
Γιώργος Μαναϊλόγλου
Χειρουργός Παίδων