Greek Albanian Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Dutch English French German Italian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

Υδροκηλη

 

Δερματολογικές και συνήθεις παθήσεις

 

Για να γίνει κατανοητή η πάθηση και ο μηχανισμός που τη δημιουργεί, είναι σημαντικό να πούμε δυό λόγια για την εμβρυολογία που αφορά την κάθοδο των όρχεων στην τελική τους θέση μέσα στο όσχεο.

Κάθοδος όρχεων

Μεταξύ της 7ης εβδομάδας και της γέννησης, η βράχυνση του οσχεϊκού συνδέσμου προκαλεί την κάθοδο των όρχεων από το 10ο θωρακικό επίπεδο στο όσχεο. Οι όρχεις διέρχονται δια μέσου του βουβωνικού πόρου στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Μετά την 8η εβδομάδα, αμέσως μπροστά από τον οσχεϊκό σύνδεσμο, σχηματίζεται μια προεκβολή του περιτοναίου που ονομάζεται ελυτροειδής απόφυση του περιτοναίου και ωθεί προς τα έξω σακοειδείς προεκβολές της εγκάρσιας περιτονίας του έσω λοξού μυός και του έξω λοξού μυός, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο το βουβωνικό πόρο. Ο βουβωνικός πόρος εκτείνεται από τη βάση της εκστραφείσης εγκάρσιας περιτονίας (τον εν τω βάθει δακτύλιο) έως τη βάση του εκστραφέντος έξω λοξού μυός (τον επιπολής δακτύλιο). Μετά την εκκόλπωση της ελυτροειδούς αποφύσεως του περιτοναίου στο όσχεο, ο οσχεϊκός σύνδεσμος βραχύνεται και απλώς έλκει τις γονάδες μέσω του βουβωνικού πόρου. Οι όρχεις παραμένουν σε στενή σχέση με το οπίσθιο τοίχωμα της ελυτροειδούς αποφύσεως.

 


Υδροκήλη ονομάζεται η παρουσία υγρού γύρω από τον όρχι. Φυσιολογικά κατά την γέννηση σχεδόν όλα τα αγόρια έχουν υδροκήλη που στα περισσότερα παιδιά απορροφάται μέσα σε λίγες ημέρες και σχεδόν στο σύνολο μέσα στο πρώτο έτος. Εάν παραμένει η υδροκήλη μετά το έτος τότε πιθανότατα θα χρειαστεί χειρουργική διόρθωση. Για να κατανοήσεται τον μηχανισμό παρουσίας υγρού γύρω από τον όρχι να πούμε δυό λόγια συμπληρωματικά. Μέσα στην κοιλιά υπάρχει πάντα λίγο υγρό. Αυτό το υγρό μέσα από τον ανοιχτό ελυτροπεριτοναϊκό πόρο πριν την γέννηση περνάει και κατεβαίνει μέχρι τον όρχι. Κατά, ή λίγο μετά τη γέννηση, ο ελυτροπεριτοναϊκός πόρος κλείνει και έτσι λίγο υγρό μένει γύρω από τον όρχι αλλά σταδιακά απορροφάται. Αν ο ελυτροπεριτοναϊκός πόρος δεν κλείσει και παραμείνει η επικοινωνία μεταξύ του όρχι και της κοιλιάς τότε υγρό μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει κάθε φορά που αυξάνεται ή μειώνεται το υγρό που υπάρχει μέσα στην κοιλιά του παιδιού δημιουργώντας έτσι την επικοινωνούσα υδροκήλη (Εικ. Α). Αν το υγρό που υπάρχει γύρω από τον όρχι δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην κοιλιά γιατί έκλεισε η επικοινωνία μιλάμε για μη επικοινωνούσα υδροκήλη (Εικ. Β). Αν πάλι κλείσουν τα δύο άκρα του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου αλλά το κεντρικό του τμήμα παραμείνει ανοιχτό και εγλωβιστεί υγρό τότε μιλάμε για κύστη τόνου (Εικ. C). Αν υγρό συνεχώς και γρήγορα συσσωρεύεται στην κοιλότητα του ιδίου ελυτροειδούς αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει ή να απορροφηθεί δημιουργείται η μη επικοινωνούσα υδροκήλη υπό τάσιν. Η αντίστοιχη, με την κύστη τόνου των αγοριών, στα κορίτσια ονομάζεται κύστη Nuck. Στις τρεις πιο κάτω εικόνες με σιέλ χρώμα σημειώνεται το υγρό.

Επικοινωνούσα υδροκήλη Κύστη τόνουΜη επικοινωνούσα υδροκήλη

 

Συμπτωματολογία

Η υδροκήλη στα παιδιά γενικά δεν προκαλεί πόνο. Ίσως η μη επικοινωνούσα υδροκήλη υπό τάσιν να δίνει μια ενόχληση στο παδί. Η κατάσταση γίνεται αντιληπτή από τους γονείς ως μια διόγκωση του οσχέου ή του ημιοσχέου, δηλαδή του σάκου που βρίσκονται οι όρχεις, χάνοντας σταδιακά τη φυσιολογική ρυτίδωσή του. Αυτή η διόγκωση μπορεί να γίνει σταδιακά αλλά και γρήγορα μέσα σε μια δυό μέρες κυρίως στις περιπτώσεις που έχουμε ταχεία αύξηση του υγρού που υπάρχει μέσα στην κοιλιά κυρίως όταν το παιδί είναι άρρωστο, περνάει κάποια ίωση. Με το που το παιδί γίνει καλά σταδιακά το υγρό υποχωρεί αργά ή και γρήγορα. Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις βέβαια που μπορούν να παράγουν υγρό και να παρουσιαστεί υδροκήλη όπως φλεγμονές (επιδιδυμίτιδα, ορχεοεπιδιδυμίτιδα) συστροφές (όρχι, κύστεων π.χ. Morgangi) αλλεργίες και σπάνια όγκων.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι κατά βάση κλινική με την φυσική εξέταση αλλά και με τη χρήση φακού (διαφανοσκόπηση). Επίσης το υπερηχογράφημα του οσχέου θα μας επιβεβαιώσει τη διάγνωση αλλά θα μας δώσει και χρήσιμες πληροφορίες για τους όρχεις καθώς βοηθάει και στην διαφοροδιάγνωση.

Θεραπεία

Η υδροκήλη γενικά δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για το παιδί. Επίσης λόγω του ότι μέσα στον πρώτο χρόνο η επικοινωνία θα μπορούσε να κλείσει και το υγρό να απορροφηθεί δεν χειρουργείται στο πρώτο έτος της ζωής του παιδιού.  Συνήθως η χειρουργική αποκατάσταση γίνεται στην ηλικία περίπου των 2 ετών. Ο λόγος που δεν πρέπει γενικά να αφήνεται είναι ότι με τα χρόνια το υγρό αυτό ασκεί μια πίεση στον όρχι και διατηρεί μια μεγαλύτερη θερμοκρασία με αποτέλεσμα την μη καλή ανάπτυξή του και πιθανά στην δημιουργία όχι καλής ποιότητας σπέρματος κατά την ενήλικη ζωή.

Τομή υδροκήληςΤο χειρουργείο είναι γενικά απλό, γίνεται υπό γενική αναισθησία μέσο μιας μικρής εγκάρσιας βουβωνικής τομής (Εικ. 1), όπως και στη βουβωνοκήλη, και διακόπτουμε απολινώνοντας την επικοινωνία. Το παιδί μετά από 4 με 6 ώρες μπορεί να πάει στο σπίτι.

 

Εικ. 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιώργος Μαναϊλόγλου

Χειρουργός Παίδων

 

 

 

 

Φιλοξενία ιστοσελίδας Angellight web services

Web Analytics