Greek Albanian Arabic Bulgarian Chinese (Simplified) Dutch English French German Italian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Παθήσεις δωδεκαδακτύλου

Η κυριότερη πάθηση του δωδεκαδακτύλου στην νεογνική και παιδική ηλικία είναι η απόφραξη του δωδεκαδάκτυλου που μπορεί να είναι πλήρης ή ατελής.

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη μπορεί να χωριστούν σε ενδοαυλικές και εξωαυλικές αιτίες.

Ενδοαυλικές αιτίες

Εξωαυλικές αιτίες

  

 

  Malrotation (ανώμαλη στροφή), όπως δηλώνη η ίδια η λέξη σημαίνει  ανώμαλη στροφή και καθήλωση του εντέρου μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα κατά την εμβρυϊκή ζωή, με αποτέλεσμα την απόφραξη του εντέρου και πολλές φορές την ισχαιμία του λόγω εμπλοκής και των αγγειακών δομών του. Όπως εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να καταλάβει, το malrotation προκαλεί διάφορες ανωμαλίες όπως volvulus, εσωτερικές κοίλες, ορισμένες συγγενείς δωδεκαδακτυλικές αποφράξεις και αποφράξεις του παχέως εντέρου καθώς και ισχαιμίες του εντέρου. Εδώ θα πούμε λίγα λόγια για την απόφραξη του δωδεκαδακτύλου λόγο malrotation ενώ διεξοδικά το κεφάλαιο αναλύεται στο malrotaion - volvulus παθήσεις λεπτού εντέρου. 

  Το δωδεκαδάκτυλο αποφράσεται στο malrotation λόγο παρουσίας μιας ινώδους ταινίας που ονομάζεται πτυχές ή ταινίες Ladd και εκτείνονται από το τυφλό, το οποίο βρίσκεται στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλίας στα αριστερά του δωδεκαδακτύλου και του κοιλιακού τοιχώματος κάτω από το ήπαρ περνώντας μπροστά από το δωδεκαδάκτυλο πιέζοντάς το. Επίσης εκτός από τις ταινίας Ladd η απόφραξη του δωδεκαδακτύλου μπορεί να οφείλεται σε (volvulus) συστροφή του εντέρου με άξονα στροφής την άνω μεσεντέρια αρτηρία. 

  Συμπτωματολογία

 

 Τα συμπτώματα είναι αυτά της υψηλής απόφραξης του εντέρου ή και της ισχαιμίας του εντέρου. Μπορεί να εμφανισθούν τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση ή αργότερα, να είναι έντονα και συνεχή ή διαλείποντα και πιο αμβληχρά. Μπορούμε να πούμε ότι στο 30% είναι παρόντα την πρώτη εβδομάδα ζωής στο 50% στο πρώτο μήνα και σε ένα 20% αργότερα.  Το κυριότερο και συχνότερο σύμπτωμα είναι ο έμετος αρχικά περιέχει γαστρικές εκκρίσεις αλλά σταδιακά γίνεται χολώδης. Εάν υπάρχει και εντερική ισχαιμία μπορεί στον έμετο να υπάρχει πρόσμιξη αίματος όπως επίσης και στα κόπρανα μπορεί να υπάρχει πρόσμιξη αίματος. Στο 50% των ασθενών υπάρχει μετεωρισμός κοιλίας. Πόνος μπορεί να υπάρχει κυρίως όταν υπάρχει εντερική ισχαιμία. Στο volvulus η συμπτωματολογία είναι οξεία έντονη με παρουσία ταχύπνοιας. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί το νεογνό θα αφυδατωθεί θα γίνει ληθαργικό και θα δώσει στη συνέχεια συμπτώματα περιτονίτιδας και σοκ.  

  Διάγνωση

  Η ακτινογραφία κοιλίας είναι αυτή που θα μας δώσει άμεσα πολλές πληροφορίες όπως παρουσία ή όχι αέρα στο κατώτερο γαστρεντερικό με ή χωρίς διάταση των εντερικών ελίκων, παρουσία ή όχι του σημείου "διπλής φυσαλίδας" αλλά το δωδεκαδάκτυλο είναι λιγότερο διατεταμένο από ότι στην ατρησία . Εάν έχουμε ενδείξεις εντερικής νέκρωσης όπως αιμορραγικοί έμετοι παρουσία αίματος στα κόπρανα καθώς και επώδυνη χωρίς μετεωρισμό κοιλιά, κρίνεται αναγκαίο να οδηγείται ο ασθενής άμεσα στο χειρουργείο. Εάν η διάγνωση είναι αμφίβολη και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εντερικής απόφραξης μπορεί να γίνει μια διάβαση ανώτερου γαστρεντερικού.  Το δωδεκαδάκτυλο μπορεί να έχει ανώμαλη θέση και στο volvulus εμφάνιση "τιρμπουσόν" στο εγγύς δωδεκαδάκτυλο από το σημείο απόφραξης. Σε έμπειρα χέρια ακτινολόγου, ένα υπέρηχο όπου καθορίζει τη θέση της άνω μεσεντέριας αρτηρίας, μπορεί να επιβεβαιώση τη διάγνωση. 

 Θεραπεία   

  Η θεραπεία είναι χειρουργική. Για λεπτομέρειες όσον αφορά τους κύριους χειρουργικούς χρόνους βλέπετε στο κεφάλαιο malrotaion - volvulus παθήσεις λεπτού εντέρου.

 

Γιώργος Μαναϊλόγλου

Χειρουργός Παίδων

 

 

 

Η αιτιολογία της ατρησίας του δωδεκαδακτύλου πιθανά σχετίζεται με την αδυναμία επαναυλοποίησης μετά τη φάση της συμπαγούς χορδής του μέσου εντέρου κατά την 8η με 10η εβδομάδα της κύησης. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του δωδεκαδακτύλου , αναπτύσσεται και το πάγκρεας από τις ραχιαίες και κοιλιακές καταβολές που προέρχονται από το ήπαρ. Η ατρησία και η στένωση του δωδεκαδακτύλου συχνά έτσι σχετίζεται με δακτυλιοειδές πάγκρεας.

Οι παραλλαγές της ατρησίας του 12δακτύλου μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις τύπους.

Τύπος I: Ο πιο συχνός (92%) όπου παρουσιάζεται ως μια διαφραγματική μεμβράνη ( διάφραγμα δωδεκαδάκτυλου ) από βλεννογόνο, αφήνοντας άθικτο το μυικό τοίχωμα. Το 12δάκτυλο κεντρικά της ατρησίας είναι διατεταμένο και το περιφερικό στενωμένο. Πολλές φορές το σημείο από όπου εξορμάται η μεμβράνη μπορεί να είναι λίγα εκατοστά κεντρικότερα της απόφραξης και αυτό είναι σημαντικό για το χειρουργό για το που πρέπει να κάνει την τομή αποκατάστασης της βλάβης. Αυτή κυρίως εντοπιζεται στην πρώτη με δεύτερη μοίρα του δωδεκαδακτύλου και 75% εντοπίζεται περιφερικότερα του φύματος του Vater ενώ στο 25% εντοπίζεται κεντρικότερα. Αυτό έχει σημασία ως προς την συμπτωματολογία, χολώδεις ή μη έμετοι.

Τύπος II:Εδώ υπάρχουν δύο άτρητα κολοβώματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μια κοντή ινώδη χορδή (1%).

Τύπος III: Εδώ υπάρχουν δύο άτρητα τμήματα τα οποία είναι πλήρως διαχωρισμένα.

Ατρησία δωδεκαδακτύλου. Τύποι

Πολλές φορές  με την ατρησία δωδεκαδακτύλου συνυπάρχουν και διάφορες άλλες ανωμαλίες που πάντα πρέπει να ελέγχονται. Τέτοιες είναι:

  • Σύνδρομο Down (30%)
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες (20%)
  • Ανωμαλίες πεπτικού σωλήνα (40%) (malrotation, 2η ατρησία εντέρου-οισοφάγου, ανωμαλίες χοληφόρων παγκρέατος, [δακτυλιοειδές πάγκρεας-παγκρεατική λιπομάτωση-διπλός παγκρεατικός πόρος]
  • Μυοσκελετικές και ουροποιογεννητικές ανωμαλίες (10%)

Συμπτωματολογία

  Το κύριο σύμπτωμα είναι οι έμετοι χολώδεις ή μη λίγες ώρες μετά τη γέννηση. Αδυναμία σίτησης χωρίς διάταση της κοιλίας με περιστασιακή διάταση του επιγαστρίου. Μηκώνιο μπορεί να περάσει. Σε περίπτωση διάτρητης μεμβράνης οι έμετοι μπορεί να είναι διαλείποντες  και η διάγνωση και θεραπεία να καθυστερήσει. Σε περίπτωση παραμελημένης απόφραξης το βρέφος εμφανίζει αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Διάγνωση

  Υποψία ορισμένες φορές μπαίνει και με το προγεννητικό υπέρηχο όπου εντοπίζει πολυδράμνιο και διατεταμένο με γεμάτο υγρό στομάχι και δωδεκαδάκτυλο. Η κλινική εικόνα με τους χολώδεις κυρίως αλλά και μη εμέτους χωρίς διάταση της κοιλίας θέτει την υποψία υψηλής ατρησίας. Η ακτινογραφία κοιλίας σε όρθια ή ύπτια θέσει δίνει την χαρακτηριστική εικόνα "διπλής φυσαλίδας" D= Δωδεκαδάκτυλο. S= Στόμαχοςόπου και αποτελεί παθογνωμονικό στοιχείο. Η παρουσία αέρα περιφερικότερα της δεύτερης φυσαλίδας μπορεί να σημαίνει στένωση η διάτρητο διάφραγμα δωδεκαδακτύλου. Η διάβαση ανώτερου γαστρεντερικού με βαριούχο γεύμα σπάνια είναι απαραίτητη και κυρίως  στην ατελή απόφραξη. Περιστασιακά, έχει χρησιμοποιηθεί η παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία για έλεγχο ανωμαλιών στα χοληφόρα ή στους παγκρεατικούς πόρους. Η τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα συνήθως αποδίδει σημαντικές ποσότητες κυρίως χολωδών υγρών.

Θεραπεία

 Αν και η ατρησία δωδεκαδακτύλου αποτελεί μια επείγουσα σχετικά κατάσταση, ο ασθενείς πρέπει να οδηγείται στο χειρουργείο όταν είναι αιμοδυναμικά σταθερός με ρυθμισμένα υγρά και ηλεκτρολύτες και φυσικά αφού έχει τοποθετηθεί ρινογαστρικός σωλήνας. Επίσης πρέπει να προηγείται και ο έλεγχος για συνυπάρχουσες ανωμαλίες.

  Η θεραπεία είναι χειρουργική μέσο μιας τομής δεξιά εγκάρσια υπερομφάλια.Ο στόμαχος και η πρώτη μοίρα του δωδεκαδακτύλου συνήθως είναι πεπαχυσμένα και διατεταμένα. Η ηπατική καμπή κινητοποιείται επαρκώς για την αποκάλυψη του δωδεκαδακτύλου και το κεντρικό τμήμα της απόφραξης του δωδεκαδακτύλου απελευθερώνεται από τις οπισθοπεριτοναϊκές συμφύσεις του. Μπορεί να συνυπάρχει δακτυλιοειδές πάγκρεας ή malrotation σε ποσοστό >36% και προδωδεκαδακτυλική πυλαία σε ποσοστό >4%, δεύτερη μεμβράνη περιφερικά σε ποσοστό 3% και ατρησία χοληφόρων σε ποσοστό 2% . Το levin προωθείται περιφερικά για να εντοπισθεί το σημείο της απόφραξης εφόσον πρόκειται για μεμβράνη. Ο τύπος I αποκαλύπτεται εύκολα με αυτόν τον χειρισμό. Σε ασθενείς με windsock, (εικ.2) αναγνωρίζεται έτσι το σημείο πρόσφυσης της μεμβράνης στο τοίχωμα, κατά την προώθηση του levin, στο σημείο εντομής που προκαλείται στο τοίχωμα του δωδεκαδακτύλου. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει μια τομή στο ύψος αυτό και να εκταμεί η μεμβράνη.  Η συνήθης και ασφαλέστερη αποκατάσταση της βλάβης είναι η 12δάκτυλο-12δακτυλική αναστόμωση "Diamond-shaped" (εικ.1).

Diamond-shaped (Δωδεκαδάκτυλο-δωδεκαδακτυλική αναστόμωση)Windsock

  Αν το κεντρικό τμήμα του δωδεκαδακτύλου είναι υπερβολικά διατεταμένο μπορεί να γίνει μια αντιμεσεντερική tapering δωδεκαδάκτυλοπλαστική. Για την αναγνώριση του σημείου του φύματος Vater, μπορούμε να πιέσουμε την χοληδόχο κύστη και να παρατηρήσουμε από που εξέρχεται χολή.  Σε κάποιους ασθενείς με ατρησία τύπου III μπορεί να υπάρχει διπλός χοληδόχος πόρος και πρέπει να αναγνωσιστεί για να αποφευχθεί πιθανός τραυματισμός. Κατά την επέμβαση θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας μικρός καθετήρας μέσω της τομής στο περιφερικό τμήμα και να προωθηθεί περιφερικά, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δεύτερης μεμβράνης περιφερικά (1-3%). Στους ασθενείς με συνυπάρχον malrotation πρέπει να γίνει και επέμβαση Ladd, καθώς επίσης και σκωληκοειδεκτομή.

  Αν υπάρχει μεγάλο άτρητο τμήμα ή αν είναι δύσκολη η κινητοποίηση του περιφερικού κολοβώματος, μπορεί να γίνει δωδεκαδάκτυλο-νηστιδική αναστόμωση (διεκβολή έλικας κεντρικής νήστιδας μέσω ενός ανοίγματος στο εγκάρσιο μεσόκολο και γίνεται η αναστόμωση).

 

Γιώργος Μαναϊλόγλου

Χειρουργός Παίδων

 

 

  Το δακτυλιοειδές πάγκρεας είναι μια συγγενής ανωμαλία όπου το πάγκρεας περιβάλλει κυκλοτερός ως δακτυλίδι το δωδεκαδάκτυλο προκαλόντας μερική ή ολική απόφραξη του εντέρου. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την αιτιολογία πρέπει να κατανοήσουμε τον εμβρυολογικό μηχανισμό σχηματισμού του παγκρέατος.

  Το πάγκρεας σχηματίζεται από τη συνένωση της ραχιαίας και της κοιλιακής καταβολής του παγκρέατος. Την 26η ημέρα κυήσεως, απέναντι ακριβώς από το ηπατικό εκκόλπωμα, αρχίζει να αναπτύσσεται μια άλλη δωδεκαδακτυλική εκβλάστηση. Η εν λόγω ενδοδερματική εκβλάστηση αποτελεί τη ραχιαία καταβολή του παγκρέατος. Ανάπτυξη πεπτικών αδένων (παγκρέατος) Στη συνέχεια, καθώς η ραχιαία καταβολή του παγκρέατος επεκτείνεται μέσα στο ραχιαίο μεσεντέριο, μια άλλη ενδοδερματική εκβλάστηση, η κοιλιακή καταβολή του παγκρέατος, εκβλαστάνει μέσα στο κοιλιακό μεσεντέριο, σε αμέσως ουραία θέση ως προς την αναπτυσσόμενη χοληδόχο κύστη. Την 32η ημέρα, ο κύριος πόρος της κοιλιακής καταβολής του παγκρέατος συνδέεται με το εγγύς άκρο το κοινού χοληδόχου πόρου. Κατά τη διάρκεια της 5η εβδομάδας, το στόμιο του κοινού χοληδόχου πόρου και η κοιλιακή καταβολή του παγκρέατος μεταναστεύουν προς τα πίσω, γύρω από το δωδεκαδάκτυλο στο ραχιαίο μεσεντέριο. Στις αρχές της 6ης εβδομάδας η κοιλιακή και η ραχιαία καταβολή του παγκρέατος βρίσκονται παραπλεύρως η μια στην άλλη στο επίπεδο του ραχιαίου μεσεντερίου, ενώ στα τέλη της έκτης εβδομάδας οι δύο παγκρεατικές καταβολές συνενώνονται για να σχηματίσουν το οριστικό πάγκρεας (Εικ.1). Η ραχιαία καταβολή του παγκρέατος παράγει την κεφαλή, το σώμα και την  ουρά του παγκρέατος, ενώ η κοιλιακή καταβολή του παγκρέατος παράγει την αγκιστροειδή απόφυση. Όπως το δωδεκαδάκτυλο, έτσι και το πάγκρεας ενσωματώνεται στο ραχιαίο σωματικό τοίχωμα και καθίσταται δευτερογενώς οπισθοπεριτοναϊκό όργανο.Εμβρυολογία δακτυλιοειδές πάγκρεας Σε σπάνιες περιπτώσεις, το πάγκρεας σχηματίζει πλήρη δακτύλιο, που περιβάλλει το δωδεκαδάκτυλο, μια κατάσταση γνωστή ως δακτυλιοειδές πάγκρεας. Αυτή η ανωμαλία (Εικ.2) αναφύεται όταν οι δύο λοβοί μιας δίλοβης κοιλιακής καταβολής του παγκρέατος (που αποτελεί φυσιολογική παραλλαγή) μεταναστεύσουν προς αντίθετες κατευθύνσεις γύρω από το δωδεκαδάκτυλο για να συνενωθούν με τη ραχιαία καταβολή του παγκρέατος.

  Συμπτωματολογία    

 Τα συμπτώματα είναι αυτά της υψηλής απόφραξης του εντέρου πλήρης ή μερική και εμφανίζονται κυρίως κατά τη νεογνική περίοδο. Τέτοια είναι οι έμετοι συνήθως χολώδεις και η επιγαστρική διάταση με σκαφοειδή την υπόλοιπη κοιλία. Πρέπει πάντα να ελέγχεται το παιδί για συνυπάρχουσες ανωμαλίες όπως σύνδρομο Down, Malrotation, τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο και συγγενείς καρδιοπάθειες. Μπορεί επίσης να υπάρχει και πολυδράμνιο στο ιστορικό της κύησης.

  Διάγνωση

 Η ακτινογραφία κοιλίας είναι χαρακτηριστική με τη "διπλή φυσαλίδα" που υπάρχει τις περισσότερες φορές και με τους χολώδεις εμέτους μπαίνει έντονα η υποψία για υψηλή απόφραξη του εντέρου. Περισσότερα στην ατρησία δωδεκαδακτύλου όπου η διάγνωση και η συμπτωματολογία είναι παρόμοια. 

  Θεραπεία

  Ο παγκρεατικός ιστός συνήθως διαπερνά τη μυική στιβάδα του δωδεκαδακτύλου και περιέχει τον παγκρεατικό πόρο ο οποίος μπορεί να εκβάλλει στον πόρο του Wirsung ή πιο σπάνια στον κοινό πόρο ή απευθείας στο δωδεκαδάκτυλο. Για το λόγο αυτό δεν γίνεται προσπάθεια κινητοποίησης του παγκρεατικού ιστού αλλά μια δωδεκαδάκτυλο-δωδεκαδακτυλική αναστόμωση (diamond-shaped) έχει άριστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Επί δυσκολίας κινητοποίησης του δωδεκαδακτύλου μπορεί να γίνει και δωδεκαδάκτυλο-νηστιδική αναστόμωση. Τα μακροπρόθεσμα μετεγχειρητικά αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά. 

 

Γιώργος Μαναϊλόγλου

Χειρουργός Παίδων 

 

 

  Οι διπλασιασμοί του δωδεκαδακτύλου (4% των διπλασιασμών του γαστρεντερικού σωλήνα) μπορεί να είναι κυστικοί ή σωληνώδεις (εκκολπωματώδεις). Αυτοί τείνουν να προκαλέσουν πίεση στον φυσιολογικό αυλό του δωδεκαδακτύλου κυρίως στην πρώτη ή δεύτερη μοίρα του προκαλόντας την μερική απόφραξή του.

  Η συμπτωματολογία είναι αυτή της υψηλής απόφραξης ή της μερικής απόφραξης του εντέρου όπως έμετοι αιμορραγία καθώς και παγκρεατίτιδα εφόσον πιέζεται και ο παγκρεατικός πόρος.   

  Όταν είναι εφικτό αυτοί εξαιρούνται πλήρως, αλλά συχνά η παρουσία του διπλασιασμού στο μεσεντερικό τμήμα του εντέρου κάνει αυτή την προσέγγιση ανέφικτη κυρίως λόγω του κινδύνου βλάβης στον χοληδόχο και παγκρεατικό πόρο.

 Αυτές οι βλάβες προσεγγίζονται καλύτερα με δωδεκαδάκτυλο τομή, μερική εξαίρεση και στην απογύμνωση του βλεννογόνου. Αν η παροχέτευση στο δωδεκαδάκτυλο δεν είναι εφικτή η παροχέτευση κατά Roux-en-Y μπορεί να γίνει αναγκαία. Χολαγγειογραφία ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνει.

  Περισσότερα στο γενικότερο κεφάλαιο για τους διπλασιασμούς του εντέρου.  

 

 

Γιώργος Μαναϊλόγλου

Χειρουργός Παίδων

 

 

  Άλλη μια αιτία απόφραξης του δωδεκαδάκτυλου από εξωτερική πίεση είναι η προ δωδεκαδακτυλική πυλαία φλέβα. Λίγα λόγια εμβρυολογίας για την προέλευση αυτής της ανωμαλίας είναι ότι η ανώμαλη ανάπτυξη του ζεύγους των εμβρυϊκών λεκιθικών φλεβών συντελεί σε ένα μεγάλο αριθμό πολύπλοκων ανατομικών διαταραχών στην περιοχή αυτή. Η πρόσθια πυλαία φλέβα (προ δωδεκαδακτυλική πυλαία) σχετίζεται με την παραμονή μιας αρχέγονης λεκιθικής φλέβας, η οποία αντί να περάσει κάτω και πίσω από το πάγκρεας,διασχίζει την κορυφή του δωδεκαδακτύλου και το πάγκρεας. (Εικ.)Α. Φυσιολογική εξέλιξη Β. Ανώμαλη εξέλιξη

  Η προ δωδεκαδακτυλική πυλαία φλέβα είναι μια πολύ σπάνια συγγενής ανωμαλία όπου έχουν αναφερθεί 82 περιπτώσεις στην βιβλιογραφία από την πρώτη περιγραφή από τον Knight το 1921. Προσεγγιστικά οι μισοί από αυτούς παρουσιάστηκαν με κλινική συμπτωματολογία υψηλής εντερικής απόφραξης (χολώδεις έμετοι χωρίς μετεωρισμό κοιλίας) αλλά μόνο σε λίγους υπήρχε ξεκάθαρη απόφραξη λόγω της ανώμαλης θέσης της πυλαίας φλέβας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η απόφραξη ήταν αποτέλεσμα και συνυπαρχουσών ανωμαλιών όπως το διάφραγμα δωδεκαδακτύλου, malrotation και δακτυλιοειδές πάγκρεας. Το υπόλοιπο μισό των ασθενών ήταν ασυμπτωματικοί. Η προδωδεκαδακτυλική πυλαία φλέβα ήταν τυχαίο εύρημα κατά τη διάρκεια χειρουργείων για άλλους λόγους και δεν ήταν απαραίτητη κάποια αντιμετώπιση. Η προδωδεκαδακτυλική πυλαία φλέβα είναι συχνά συνδεδεμένη με καρδιακές και γαστρεντερικές ανωμαλίες.

  Η προτιμούμενη χειρουργική αντιμετώπιση της απόφραξης του δωδεκαδακτύλου από την προ δωδεκαδακτυλική πυλαία φλέβα είναι το by pass της απόφραξης μέσο δωδεκαδάκτυλο-δωδεκαδακτυλικής αναστόμωσης ή γαστροδωδεκαδακτυλικής αναστόμωσης έτσι ώστε η πυλαία φλέβα να βρεθεί ανάμεσα στη δεύτερη μοίρα του δωδεκαδακτύλου και της αναστόμωσης.

  Ο διπλασιασμός της πυλαίας φλέβας ή η προ δωδεκαδακτυλική θέση της σε ασυμπτωματικούς ασθενείς είναι πολύ επικίνδυνη κατά τη διάρκεια χειρουργείων για άλλους λόγους στο ήπαρ στο δωδεκαδάκτυλο ή στα χοληφόρα αγγεία και θα πρέπει να αναγνωριστεί η παρουσία της για την αποφυγή ατυχούς απολίνωσης ή εκτομή της.      

 

Γιώργος Μαναϊλόγλου

Χειρουργός Παίδων

Φιλοξενία ιστοσελίδας Angellight web services

Web Analytics